Mayfair House by Haynes Design

October 15, 2013

A pattern of bronze leaves covers the facade of this house in Mayfair, London, by British architecture firm Squire and Partners

Squire and Partners approached their commission to design a private house as a crafted building, sensitive to its Mayfair Conservation Area context but with a unique contemporary presence. Sited at a junction of streets and views, and being physically linked to a listed Georgian wall at the termination of Chesterfield Mews facing Curzon Street, the building responds to a variety of contexts and viewpoints.

 

Facade Concept sketch

The façade of this element takes inspiration from a facing building on Curzon Street, mirroring an established Virginia Creeper with a contemporary interpretation of leaves expressed as a metallic shingle.

Squire and Partners sandwiched the five-storey house between existing buildings, retaining an eighteenth-century facade in front.

The leaf cladding, made from 4080 folded aluminium pieces, was inspired by a nearby building covered with a Virginia Creeper plant.

The building’s facades have been designed to fit in with the different areas they face.

“The east and west portions of the building are finished with a stucco render to match the existing Waverton Street facade, with full-height bronze-framed windows of traditional Georgian proportions,” said the architects.

A living wall of native plants grows down one side of a lightwell that features in the centre of the house.

The interior features five bedrooms, a swimming pool, gymnasium, cinema, a rooftop pavilion and two separate roof terraces.

At the centre of the c-shaped building internally, a grand double height space gives views into the light well which features a living wall planted with a variety of native plants.

Westminster planning committee described the proposal as ‘striking’ and ‘raising the bar for design within the borough’.

Social spaces are located off the main double height volume, with the gymnasium, cinema and swimming pool situated in the two basement floors. Bedrooms are organised on the upper two levels, above which sits the stunning leaf- clad rooftop pavilion.

 

The PPC coated folded aluminium leaves – 4,080 in total – subtly vary in tones of bronze to mimic organic growth patterns, and clad a three storey elevation facing Curzon Street including a rooftop pavilion.

Project Team
Client: Central Investment Properties Architect: Squire and Partners
M&E: Wallace Whittle UK Ltd
Structure: Heyne Tillett Steel
Quantity Surveyor: Rider Hunt
Planning Consultant: The London Planning Practice
Contractor: GPF Lewis Ltd
Interior Designer: Bill Bennette Landscaping: Haynes Design

http://www.squireandpartners.com/

Comments are closed.

Subscribe