Frame by APOLLO Architects & Associates Co., Ltd

October 1, 2014

For FRAME, a low cost and short construction period were realized by substituting regular wooden frameworks for exposed concrete with FRP (fiber-reinforced plastic) that can be converted.

This house, with a studio for a husband who is a fashion photographer, is located in an area with flooding risks from torrential rains. Therefore, the entrance level is raised by 800 mm. The studio level on the first floor is lowered to maintain the ceiling height.

The façade with characteristic one-sheet glass uses reinforced concrete with randomly allocated FRP frameworks. Water-resistant itauba wood is used for the walls and the back of the eaves as decoration, resulting in creating a perfect contrast of wood and concrete.

By using teak wood for the second floor ceiling, which is visible behind the sash, a sense of unity with the exterior is strengthened.

The interior also uses teak wood for flooring, furniture, and fixtures. Light from the large opening creates beautiful gradations of shadows on the floors, walls, and ceilings.

The free-room on the third floor, which will be a children’s room in the future, has an almost same-sized outer living room. A table set or a pool can be placed there to accommodate many people for parties.

The interior walls are highly insulated with a 60mm heat insulator, and the roof uses a frame-waterproof material, resulting in it being functional while cutting costs. Framework workers did multiple tasks to reduce the total number of workers involved, and this lead to streamlining and a short construction period.

In Japan, where recovery from the earthquake and preparation for the 2020 Tokyo Olympics are accelerating, construction costs are rising due to shortage of workforce and materials. Therefore, demands for such low-cost RC structures may increase.

Architect Information

APOLLO Architects & Associates Co., Ltd

#1101 Nibancho Terrace,5-25 Nibancho Chiyoda ward Tokyo 102-0084, Japan

Phone : +81-3-6272-5828

Fax  : +81-3-6272-5825

E-mail : info@kurosakisatoshi.com

URL : www.kurosakisatoshi.com

Credit Information

Architecture : Satoshi Kurosaki/APOLLO Architects & Associates

Photography : Masao Nishikawa

Project Outline

Location : Nakano ward Tokyo

Date of Completion : June 2014

Principal Use : Private housing

Structure : RC

Site Area: 72.91m2

Total Floor Area : 142.17m2 (55.56m2/1F, 57.74m2/2F, 28.87m2/3F)

Design Period : June 2012 – September 2013

Construction Period : October 2013 – June 2014

Structural Engineer : Design Center

Mechanical Engineer : Naoki Matsumoto

Lighting design: SIRIUS LIGHTING OFFICE

Material Information

Exterior Finish : Exposed concrete

Floor : Teak Flooring, Tile,concrete

Wall : cloth, Exposed concrete

Ceiling : Teak Flooring, cloth

Lighting :LED

Comments are closed.

Subscribe