Warning: session_start(): open(/home/content/46/4836846/tmp/sess_srj0j2njigrhqnjer4diifvvh2, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/content/46/4836846/html/descroll/wp-content/plugins/email-newsletter/email-newsletter.php on line 60

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/content/46/4836846/html/descroll/wp-content/plugins/email-newsletter/email-newsletter.php:60) in /home/content/46/4836846/html/descroll/wp-content/plugins/email-newsletter/email-newsletter.php on line 60
Liyuan Library - Descroll | Descroll

Liyuan Library

November 5, 2012

Liyuan Library in China, designed by Li Xiaodong Atelier, was the best cultural building at WAF.

They praised the ‘simple inventive work’ which was, they said ‘deliberately respectful of nature’ and which works very well for its community. It was, they said, ‘very beautfiul and properly sustainable’ as well as very sensitive.

This project is modest addition to the small village of Huairou on the outskirts of Beijing, just under a two hours drive from busy Beijing urban life.

On the one hand it forms a modern programmatic complement to the village by adding a small library and reading space within a setting of quiet contemplation. On the other hand we wanted to use architecture to enhance the appreciation of the natural landscaping qualities.
So instead of adding a new building inside the village center, we chose this particular site in the nearby mountains, a pleasant five minute walk from the village center. In doing so we could provide a setting of clear thoughts when one consciously takes the effort to head for the reading room.


Because of the overwhelming beauty of the surrounding nature our intervention is modest in its outward expression. We can’t compete with nature’s splendor. The building blends into the landscape through the delicate choice of materials and the careful placement of the building volume. Especially the choice of material is crucial in blending with the regional characteristics.

After analyzing the local material characteristics in the village we found large amounts of locally sourced wooden sticks piled around each house. The villagers gather these sticks all year round to fuel their cooking stoves. Thus we decided to use this ordinary material in an extraordinary way, cladding the building in familiar textures in a way that is strikingly sensitive.

The building is fully glazed to allow for a fully daylight space. The wooden sticks temper the bright light and spread it evenly throughout the space to provide for a perfect reading ambience.

The inside of the building has a very expressive character though; its interior is spatially diverse by using steps and small level changes to create distinct places. It frames views towards the surrounding landscape and acts as an embracing shelter

 

 

Comments are closed.

Subscribe


Warning: Unknown: open(/home/content/46/4836846/tmp/sess_srj0j2njigrhqnjer4diifvvh2, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0