PGGM Headquarter’s by Mateo Arquitectura

August 31, 2015

We revisited the head office of PGGM insurance company in Zeist (Holland) and its surroundings, specially created to contextualize and interact with the building.

When Josep Lluís Mateo received the commission to extend the head office of the Dutch company, he was well aware that he was facing two major architecture challenges:
- Expanding the existing building to twice its size, and
- Working on the building and the landscape in conjunction so that they would form a whole.

The project had to communicate harmoniously with the dense woods that surrounded it. The architect therefore decided to use nature—green—as a continuous layer for the new construction to float on.

The conservation, reinforcement and intensification of the intrinsic qualities of this landscape formed the basis of the project.

To create an appropriate context for the new headquarters, he freed up the land around the building of parking areas and services, which were integrated into the volume of the new construction. This intervention gave way to a large private park.

The new communication and work spaces are accommodated on a raised promenade that was created to join the new and the old buildings.

The lightness and visual permeability of the materials used open up to the created landscape, ensuring a direct, total visual relation between interior and exterior. The worker is inside, but at once outside.

Project Details:

Mateo Arquitectura-

Josep Lluís Mateo- http://www.mateo-arquitectura.com/

Comments are closed.

Subscribe