Zurich Zoo Conversion and extension by L3P Architekten

October 30, 2014

The Zurich Zoo, located above the city on the mountain Zurich, one of the most visited landmarks in Zurich. In the course of rapidly growing number of visitors, the existing entrance area was restructured and adapted to today’s needs.

It was to be sensitive to the high-quality ingredients – an excellent project of Dürig architects from 1999.

Under full operation, a complex, fused together system was installed, which includes several areas: forecourt, cash registers, visitor center, Zooshop, Zoocafe, Volunteer Centre up to the stop point for the new Zoobahnli.

With its flowing forms the new entrance oriented respectfully on inventory.

Curved walls, shop windows and roofs unite in this spectacular, curved lines. The flowing forms and a focused light were consciously used to guide incoming visitor flows intuitively and quickly.

Inside, great emphasis was placed on authentic materials. In the areas of cash and visitor center, a specially developed acoustic panel packaging plywood was used.

The natural fur-like texture was superimposed by an animal texture of irregular holes.

The guest is offered a spanungsvolle backdrop, the emotionally to the world of adventure matches Zoo.

Client:  Zurich Zoo AG, Zurich

Architect: L3P Architekten – www.l3p.ch

Landscape Architect: vetschpartner

Engineer: Freihofer & Partner AG

Construction physicists: wanker Acoustics & Building Physics

Electrical Engineer: Schmidiger + Rosasco

Sanitary engineering: GRP engineers

HVAC Engineer: ahochn

Completion: Spring 2014

photographer: Sabrina Scheja

Comments are closed.

Subscribe